Ottie Kuijs

"You are the captain of your own soul." – Nelson Mandela

Ik geloof in de kracht en levensplezier die in ieder mens aanwezig is. Dat kan je inzetten in tijden dat je wil groeien en ontwikkelen. Of op momenten dat het moeilijk is en je niet weet hoe uit die periode te komen. In de praktijk zie ik dagelijks mensen die deze innerlijke kracht (weer) gaan voelen en inzetten. Als kapitein op jouw eigen schip ga je ervaren dat je zelf de koers uitzet, met voor- en tegenwind om kan gaan en bereikt waar jij wilt komen.

Specialisaties: prille ouderschap, werk-privé balans, twintigerstwijfels en dertigersdillema’s, hoogsensitiviteit.  

Mijn professionele achtergrond

Voordat ik in 2021 mijn eigen praktijk startte, werkte ik met mensen in de cultuursector. Als vrijwilligerscoördinator merkte ik hoe interessant ik het vind om mensen te begeleiden bij het inzetten en ontwikkelen van innerlijke motivatie. Dit zorgt ervoor dat mensen zich lekker(der) in hun vel voelen en plezier ervaren. Later heb ik als corporate recruiter en intern omgevingsmanager zorg gedragen voor het welzijn en talentontwikkeling van collega’s op de werkvloer. Naast het begeleiden van cliënten in mijn eigen (online) praktijk en in Praktijk KleinLink in Castricum, ben ik thans verbonden als opleidingsadviseur én student aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie. Ik begeleid nieuwe studenten in het maken van keuzes die bij hen passen. De Nederlandse Academie is een particuliere onderwijsstichting en verzorgt sinds 1979 mensgerichte opleidingen, trainingen en workshops in Psychotherapie, Counseling & Coaching. Zij hebben de hoogste Europese onderscheiding als opleidingsinstituut in psychotherapie in Europa: de EAPTI-status.

NB: Ik ben praktisch geschoold en heb geen academische titel in de psychologie of psychiatrie. Ik ben dan ook géén psychotherapeut en ook niet BIG-geregistreerd. Integratieve counselors zijn er voor mensen die (nog) geen complexe problematiek hebben maar wel zijn vastgelopen en graag direct aan de slag willen. 

Opleidingen (o.a.)

  • Integratieve Counselor (i.o.), Nederlandse Academie voor Psychotherapie te Amsterdam (2024, 240 ECTS | NLQF-6 | SNRO-hbo conform)
  • Psychosociale en medische basiskennis (PSBK), Nederlandse Academie voor Psychotherapie
  • Algemene Cultuurwetenschap, Universiteit van Amsterdam (2014 | Bachelor & Master)
  • Propedeuse Musicaldans, Fontys Dansacademie (2007)
  • Vooropleiding Conservatorium, InHolland Alkmaar (2005)

Privé

Net als jij ken ik momenten die leuk of moeilijker zijn. Ik vind het een avontuurlijke uitdaging om in een nieuwe situatie mijn draai te vinden; ook als dat niet één rechte lijn omhoog is. Inmiddels weet ik ook dat het een fase is en dat ik er zelf weer uitkom. 

Ik ben van nature rustig, open en creatief. Ik houd van bewegen, ben graag in de natuur en houd van avontuurlijke reizen. Ontspannen doe ik onder meer door te wandelen, te dansen of op de bank met een kop koffie. Ik vind het bijzonder om getuige te zijn van een innerlijk transformatieproces. Wanneer mensen hun pijn, verdriet, onzekerheid of angst delen is dat iets kwetsbaars en tegelijkertijd heel krachtig. Wanneer je namelijk ervaart dat je ermee kan omgaan ontstaat vrijheid in jezelf en in het leven. Ik vind het elke keer weer bijzonder dat ik daarvan getuige mag zijn.